Táplálkozás

vegyes táplálék

A tibeti gyógyászati terápia négy ágának egyik legfontosabb része a megfelelő táplálkozás. Átfogó, körültekintő alkalmazása már maga egy komplex tudomány.
A gyógyító figyelembe veszi az ételek – életnedvekre hasznos avagy káros – típusát, az elfogyasztott ételek mennyiségét, a napi étkezések számát és azok megfelelő idejét. Az öt elem tana szerint megvizsgálja az ételt annak minősége és természete szerint. A nem megfelelő táplálkozás, akár közvetlen okozója lehet betegségeknek éppúgy, mintha az ember egymással össze nem illő ételeket fogyaszt vagy alkatának, állapotának nem megfelelően táplálkozik. Ezen tanítás szerint mindenki számára előnyös lehetne, ha tisztába lenne alkati sajátosságával, mindezt azért, hogy az annak megfelelő, tudatos táplálkozással az egyensúlyt fenntartsa.
Felborult egyensúly esetén a táplálkozást a probléma – hideg vagy forró – természetét figyelembe véve kellene megváltoztatni és kideríteni, hogy a kór-ok a három nedv milyen irányú és erősségű zavarából ered.
Természetesen vannak általános irányelvek, melyek alkalmazása nagyobb fizikai jóléthez és vitalitáshoz vezet. Ezen általános tanácsok szerint fontos a tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott, természetes táplálkozás, alacsony zsírbevitellel, mérsékelt húsfogyasztással, a túlzott ízek kerülésével, mint pl. a nagyon édes vagy nagyon sós ételek. Az alkohol fogyasztása is mértékkel ajánlott. A modern, nagyvárosi életben gyakran fogyasztott gyorséttermi ételek zsírtartalma magas, viszont igazi élő tápértéke nincs, ezért rendszeres fogyasztása kerülendő.
Javasolt még az ecetes, befőzött és konzerv ételek és italok fogyasztásának mellőzése, különösön a gyermekkor éveiben, így megelőzve a különböző betegségek korai megjelenését.
A javallat szerint, a legoptimálisabb, ha az étkezés befejeztével a gyomor háromnegyed része kerül megtöltésre úgy, hogy fele szilárd étellel, egynegyede folyadékkal telített, a maradék negyed pedig maradjon üres az emésztő enzimek működéséhez.

error: Content is protected !!