Külső terápiák

A tibeti gyógyászatban a terápia négy ága közül az úgynevezett külső terápiák kerülnek felsorolásra.

Masszázs – Kunye (tib, bsKu mNye)
A ku-nye egy hagyományos tibeti gyógyító masszázs, amely hasznos a betegségek megelőzésében és kezelésében is. Sajátos akupresszúrás pontokat és energiapályákat használ, ezen kívül speciális terápiás gyógyolajokat.

Akupunktúra – Thurcse (tib, Thur dPyad)
A tibeti akupunktúra a kínai rendszertől leginkább a pontok és csatornák tekintetében különbözik.

Moxa-terápia – Me-ca (tib, Me bTsa)
A moxibusztió egy melegítéses terápia, mely leginkább az ürömféléket (Artemisia) használja. A gyapotosított növényt kúppá formázva helyezik a kezelni kívánt pont fölé, majd meggyújtják. Ez a legfontosabb külső terápiák egyike a hűvös vagy energiahiányos állapotok kezelésére, mint pl. emésztési problémák, rossz keringés, tompa fájdalom. Különböző állapotokra specifikus pontokat használunk. A moxibusztiónak számos fajtája létezik a felhasznált anyagok különbözősége folytán. A tibeti gyógyító moxa igazi művészet, egészen egyedülálló a maga változatosságában.

Köpöly – Mebum (tib, Me Bum)
A tibeti gyógyászat hagyományosan réz köpölyöket használ, melyeket a fájdalmas területekre helyez a fájdalom és az energetikai blokkok oldására.

A fentieken kívül még számos terápiás módszert használ a tibeti gyógyászat mind egészségmegőrzésre, mind az egészség helyreállítására, úgymint:

Gyógynövényes fürdő – Lum (tib. Lums)
Véreztetés – Tarka (tib, gTarga)
Hideg – meleg borogatások – Dug (tib, Dugs)
Botterápia – Juk Cso (tib. dByug bChos)
‘Mongol’ moxa – Hor Me

error: Content is protected !!