Gyógyszerek

tibeti gyógyszerekA tibeti gyógyszerkönyvben, leginkább a gyógynövények, növények és vadvirágok kerülnek alkalmazásra terápiás hatásuk miatt. Ezen kívül használnak még ásványi anyagot és kis számban megtalálhatóak állati-eredetű anyagok is. Számos ezen anyagok közül egész Ázsiában megtalálható, bár néhány különleges és különösen-erőteljes gyógynövény és ásvány kizárólag a tibeti magasföldön lelhető fel. E környezet eredeti jellegének következtében a tibeti material medica összetevői kiváltképp tiszták.
A tibeti gyógyító szerek két vezérelv szerint kerülnek összeállításra – ezek az ‘íz’ és a ‘potencia’.

  • A doktorok, gyógyítók az anyagok különböző ízét megvizsgálva elkészítik a gyógyító szerek kombinációját – ez ismert úgy, mint ‘íz’ szerinti gyógyító keverék.
  • A material medica minden összetevője természetes potenciával bír, amely az íztől független, és ezt irányul használva áll össze a ‘potencia’ szerinti gyógyító keverék.

A tibeti orvosi receptek ősi szövegei e gyógyszerek mindkét típusát leírják és a tibeti doktorok nemzedékei ezen leírások alapján készítették és készítik el napjainkban is ezeket.
A tibeti gyógyszerekre jellemző, hogy számos összetevőt tartalmaznak, így ezeket többkomponensű formuláknak nevezzük. Egy egyszerűbb orvosság akár 10 összetevőt is tartalmazhat, míg egy összetettebb formulában akár 70 összetevő is jelen lehet.
A gyógyszerek pirula, por, főzet, koncentrátum, krém vagy kenőcs formájában találhatók meg. Hozzávetőlegesen 500 gyógyhatású formula van jelenleg is mindennapi használatban. Ezek a gyógyító szerek vagy orvosságok funkciójuk szerint helyreállítják a három életnedv egyensúlyát.

error: Content is protected !!