Életnedvek

3 nedv helyzeteAhogyan minden gyógyító rendszerben, így a tibeti gyógyászatban is lényeges a test különböző funkcióinak megértése. Elsődleges fontosságú az adott rendszer alapját képező elvek megismerése. A tibeti gyógyászat három fő rendszert határoz meg, melyek minden testi folyamatot irányítanak.

Ez a három rendszer melyet életnedveknek is neveznek, az anyaméhben történő fejlődés különböző szakaszai során alakul ki saját tudatunk fejlődési folyamatának az öt elemmel való kölcsönhatása következtében. Az embrió fejlődéséhez a tudat szolgál alapként a három rendszer létrejöttéhez. A három nedv magyarra fordítva: a Szél, Epe és Nyálka. Ezek hozzák létre és tartják fenn az összes testi működést.

Szél
Ez a nedv a levegő elem megnyilvánulása és rendkívül sok feladatot lát el a testben. Ez irányít minden mozgást, áramlást, keringést, mint a vér- és nyirokkeringés, az idegi impulzusok és a tudatban megjelenő gondolatok áramlása, az étel és ital mozgása az emésztő- és ürítő szerveken keresztül és egyáltalán a test helyváltoztatása. A tudatban történő megnyilvánulása a vágy, ragaszkodás.

Epe
A tűz elem megnyilvánulása, melynek neve kissé félrevezető lehet. A név nem az epefolyadékra utal, bár az epe életnedv irányítja a májműködést is, így az epefolyadék termelését, ürülését is. A teljes anyagcserét irányítja, a májhoz kapcsolódóan a látásért is felelős és ennek ereje mutatja meg a tudat megkülönböztető intellektusának erejét is. A tudatban az agresszió, a gyűlölet, a harag, de a dolgok kedvelése, szeretete is az epe nedv működésének következménye.

Nyálka
A nedv a föld és a víz elem kombinációjának a megnyilvánulása és mivel vizes, így ez biztosítja az ízületek és a test kenését. Megnyilvánítja az akaratot és egyéb más mellett a jó memória lehetőségét is. A nem-tudás vagy értetlenség kapcsolódik a tudatban ehhez a nedvhez.

Az életnedvek felzavarodása – legyen ez egyetlen nedvben vagy ezek bármely kombinációjában – betegséget eredményez. A zavar oka lehet a helytelen táplálkozás, helytelen életmód vagy környezeti tényezők hatása az adott nedvre. Egy betegség kialakulása a fenti tényezők fennállásának hosszától is függ, így hozva létre akut vagy krónikus betegségeket. Egy kibillent állapot kezelésének iránya is ennek megfelelően történik, az alkatnak megfelelő táplálkozásra való áttéréssel, az életmód megváltoztatásával, és ha szükséges gyógyító szerek szedésével és külső terápiákkal.

error: Content is protected !!