Tibeti gyógyászat

Amedicine-tree tibeti gyógyászat egy nagyon ősi gyógyászati rendszer, melynek ideológiája a buddhista filozófián és pszichológián alapszik. Kifejti, hogy minden létező és nem-létező a világon a tudatból és az öt elemből ered. A tudatot tekinti annak az alapnak, aminek működésétől függ minden létező és minden pillanat is, és ez a teremtője minden külső és belső jelenségségnek.

A tudat és az öt elem önmagát energia és durva anyagi formában nyilvánítja meg három aspektusban, melyek a test, energia és tudat. Ezek az emberi testben a három humorális energiaként fejeződnek ki, név szerint a Szél (tib. rLung), Epe (tib. mKhrispa) és Nyálka (tib. Badken). Ezek a minőségek vagy elvek az emberi testben folyamatosan áramló energia kvintesszenciái, melyek a tudatossággal az egészséget tartják fenn. A három energia egyensúlya és harmóniája egészséget teremt, amikor pedig a köztük lévő egyensúly felbomlik, betegség jelenik meg. Ez az általános teória központi fogalma az etiológiának, patológiának, diagnózisnak és a test/tudat kezelésének is a tibeti gyógyászatban.

Röviden, ez a tudat, a nedvek és a fizikai felépítmény energiájának osztályozása, amin a tibeti gyógyászat teóriájának és gyakorlatrendszerének szerkezete alapul.

error: Content is protected !!