Tűzváza

TűzvázaA hagyományos gyógyító eljárások mindig alkalmaztak olyan módszereket, melyek a természet adta lehetőségeket felhasználva fejtették ki áldásos hatásukat.
A köpölyterápiát már több ezer éve használják a gyógyító emberek világszerte, leginkább a vérkeringés serkentésére a hát és a vállak területére összpontosítva, mely ellazítja a feszült, megerőltetett izmokat és csökkenti a fájdalmat.

Elképzelések vannak arról, hogy a régi emberek észrevették, ahogy bizonyos testi panaszaik a meleg hatására enyhültek, ezért a tűz mellé telepedve melengették fájó tagjaikat. Egyikük úgy gondolta, hogyha köveket, állatok szarvát felmelegítve a panaszos területre helyezi, a hő közvetlenebb módon hat. Egy ilyen alkalommal a felmelegített üreges szarv a vákuumhatás következtében rátapadt a bőrre és emberünk meglepő örömmel tapasztalta, hogy fájdalma még inkább enyhült. Valószínűleg valahogy így kezdődhetett a köpölyterápia.
Az ókori görögök is ismerték és használták ezt a módszert. Hippokratész úgy vélte, hogy a köpölyözés felszabadítja az energiapályákat és kivezeti a negatív energiákat, melyek mérgezik a testet és a tudatot. Véreztetéssel együtt alkalmazva eltávolítja a rossz vért, a salakanyagokat és a gonosz szeleket, serkenti a vérképzést és egyensúlyt teremt a testben.
Tibet ősi – buddhizmus előtti – vallásának gyógyászati szövege, a bum shi is leírja a tűzváza – me bum – használatának módszerét, mely számos egyéb hatása mellett megnyitja a blokkolt csatornákat az életenergia – lung – szabad áramlásához, ami pedig egészségesen tartja a testet.
Tibetben rézből, bambuszból készült harang alakú csészéket vagy szarvakat használtak, Kínában főleg bambuszt használtak, de készítették agyagból és porcelánból is. Ma már leginkább az üvegcsészék vannak elterjedve, de egyre inkább teret hódít a pumpás, tűz nélkül használatos üveg vagy műanyag harang.
A köpölyözés egy speciális ingerterápia, ami a le- vagy kivezető eljárások közé tartozik. A kezelés során a köpöly belsejébe valamilyen égő dolgot teszünk – pl. alkohollal átitatott vattát -, majd azt kivéve hirtelen mozdulattal a bőrre helyezzük. A láng hatására erős szívóhatás keletkezik. A csésze az alkalmazott módszertől függően 10-20 percig marad a bőrön. A vákuumhatás miatt a test távolabbi részeiből a kezelés területére áramlik a vér, amit a szervezet vérveszteségként érzékel és elindítja a friss vér termelését. A köpöly alatt a bőr kiemelkedik és a vérbőség hatására egy idő után mélyvörös lehet. Az erőteljes szívóhatás következtében a keringési folyamatok felgyorsulnak, vér és több oxigén áramlik az erekbe, beindul a méregtelenítés. A felhalmozott salakanyagoktól – melyek a vese irányába távoznak – a kötőszövetek megtisztulnak.

A kezelést időben három fázisra osztjuk:
 1. kifehéredés (összehúzódás)
 2. kivörösödés (vérbőség, értágulat)
 3. mélyvörösség (vérömlenyek alakulnak ki, itt a legerősebb a fájdalomcsillapító hatás).
Fajtái:

száraz köpöly
Ide tartozik az ülőköpöly, amikor a felhelyezett harangokat nem mozdítják, a csúsztatásos vagy nyuvasztásos eljárás, amikor az olajozott bőrön mozgatják a csészéket, a villám vagy cuppogó köpölyözés, amikor ugyanarra a pontra rányomják és gyorsan elemelik a harangot, ami így cuppogó hangot hallat.

nedves köpöly
Ennél az eljárásnál véreztetést is alkalmaznak.

Javallat:
 • fájdalomcsillapítás
 • izomduzzanatok, izomfájdalmak, izomláz csökkentése
 • bőr és bőr alatti kötőszövet keringési zavar csökkentése
 • különböző anyagcsere-rendellenességek kezelése
 • hasi panaszok, fájdalmas görcsök, székrekedés tüneti kezelése
 • kullancs- vagy méhcsípésekből visszamaradt mérgek eltávolítása
 • energiapontok feletti kettős állapot egyensúlyának helyreállítása
 • tüdőgyulladás tüneteinek enyhítése
 • légúti betegségek, asztma
 • megfázás
 • allergia

A kozmetikaipar leggyakrabban a narancsbőr eltüntetésére és helyi fogyasztásra használja.

Ellenjavallat:
 • szívbetegség
 • bőrallergia
 • magas láz
 • bőr alatti bevérzés, zúzódás vagy más sérülés
 • cukorbetegség
 • terhesség ideje alatt a hason.

Félévente vagy évente 8-10 alkalomból álló kúra nagyon jól egyensúlyba hozza a testet és a lelket, aktivizálja az energia-, nyirok- és vérképzőrendszert.

Jelentkezés

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Tárgy

Üzenet

Hírlevél
  

error: Content is protected !!