A belső óra

Alekszej Olovnyikov immunológust nem hagyta nyugodni a gondolat, miért van az, hogy sejtjeink folyton megújulnak, ám az újak mégis öregebbek elődjeiknél. Töprengése nem volt eredménytelen, az „Olovnyikov órája” hipotézis szerint minden kromoszómánk végén található egy olyan kis szakasz, amely osztódáskor megvédi a DNS-szálak információit. Ezt a részt telomernek hívják. Kutatások azóta igazolták Olovnyikov elméletét, és ma már tudjuk, hogy a telomer hosszúsága alapján meg lehet határozni egy szervezet biológiai korát. Attól függően, hogy rövid vagy hosszú, megállapítható, siet vagy késik-e bennünk Olovnyikov órája. Ha már óra, akkor jogos a kérdés, vajon tudjuk-e befolyásolni működését. A válasz talán nem is annyira meglepő: természetesen igen, azonban számtalan tényező hátráltat bennünket abban, hogy ez ne sikerüljön.

Az élettartam megjósolható és növelhető!

Okok, amiért a belső óra siethet:

Akár négy–nyolc évvel is kevesebbet élhet, aki nem figyel a testsúlyára. A krónikusan fogyózó nők telomerje rövidebb az átlagnál. Ezért csak óvatosan a koplalással! A férfiakban joggal merül fel a kérdés, hogy a nőknek hosszabb-e a telomerjük, hiszen átlagban legalább öt–tíz évvel tovább élnek. Szignifikánsan valóban hosszabb, azonban ennek egyszerű a magyarázata, a telomer hossza az X-kromoszómához kötött, ám ebből a szebbik nemnek kettő van.
A dohányosok legalább öt évvel, az erős dohányosok pedig 60 éves korukra akár tizenkét évvel rövidítik meg életüket. Végül itt vannak még a szabad gyökök és a stressz, mint két jó barát, ezek fizikai és lelki szinten nagyon rövid idő alatt pusztítják a telomereket, melyeknek rövidülése fokozza a rák kialakulásának valószínűségét is. Kapcsolat mutatható ki a tüdőrák, a hólyagrák és a telomer rövidülés között. A legrövidebb telomerűeknek 550 százalékos esélye van a rákra.

Késleltetők:

Elsősorban a C-, D- és E-vitaminok, valamint az Omega–3-zsírsav játszik szerepet a védekezésben. Megfigyelték, hogy azok a személyek, akik hetente több órát sportolnak, telomerjük hossza alapján legalább tíz évet letagadhatnának.

(forrás: testor)

error: Content is protected !!